Ciastka czekoladowe
Przepisy

Ciasteczka czekoladowe bez jajek na kefirze

Czasami zdarza się, że mamy ogromną ochotę przekąsić coś “na szybko”, a pogoda nie zachęca do wychodzenia do sklepu po coś słodkiego… Na taką ewentualność przygotowałam dla Was bardzo pyszną, czekoladową alternatywę ciastek ze sklepu czyli… ciasteczka czekoladowe bez jajek, na kefirze.

Gwarantuję Wam, że nie będziecie żałować i jeśli raz spróbujecie tego przypisu – będziecie go regularnie stosować, tak jak ja. W składzie tych ciastek nie zobaczycie jajek, a zamiast mleka jest kefir. To sprawia, że nawet po paru dniach dalej są bardzo miękkie i mooocnoooo czekoladowe. W dodatku przygotowanie ciasta na ten smakołyk jest banalnie proste i nie zajmie Wam dużo czasu, jeśli jesteście zabiegani. Możecie dodać do nich takie składniki jak rodzynki,  zmielone orzechy lub po prostu posiekaną czekoladę. Tym razem uznałam, że zrobię trochę lżejszą wersję bez dodatku czekolady, natomiast wrzuciłam trochę orzeszków piniowych, które podkreślają mocno czekoladowy smak.


SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki kakao gorzkiego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej (jeśli nie macie jej w domu, możecie dać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia)
  • 110 g roztopione masła (przestudzone)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (możecie wykorzystać płynny aromat waniliowy)
  • 1 szklanka kefiru naturalnego (250 ml)
  • 1 szklanka brązowego cukru lub erytrolu (ewentualnie pół na pół)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • garść orzeszków piniowych lub innych ulubionych (większe dobrze pokroić na mniejsze kawałki)
  • opcjonalnie: tabliczka czekolady (dowolnej, choć świetnie pasuje czekolada o zawartości kakao więcej jak 70%)

WYKONANIE:

  1. Do jednej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i wanilię. Następnie dodać roztopione, przestudzone masło i kefir i mieszać. Jeśli posiadacie mikser, możecie go wykorzystać, natomiast ponieważ ja takowego nie posiadam, wszystko ręcznie wymieszałam drewnianą łyżką.
  2. Sprawdźcie, czy stan słodkości masy będzie Wam odpowiadać i jeśli uznacie, że wolicie słodsze to najlepszy moment, żeby jeszcze dodać odrobinę cukru. Alternatywą może być stewia, ksylitol lub erytrol.
  3. Po wymieszaniu masy, powinna być ona lekko gęsta. Najważniejsze, żeby nie była zupełnie płynna. Nabierając łyżeczką ciasto, powinno ono bardzo powoli z niej spływać.
  4. Wrzucić orzechy, opcjonalnie czekoladę i wymieszać jeszcze raz.
  5. Aby ciasteczka miały ładny kształt, najlepiej wykorzystać blachę do muffinek lub foremki silikonowe. Nakładam do niej po czubatej łyżce masy czekoladowej. Jeśli natomiast takiej blachy do muffinek nie posiadacie, musicie liczyć się z tym, że ciasteczka mogą się trochę rozlać i mogą mieć nieregularny kształt.
  6. Piekarnik rozgrzać do temperatury około 180ºC i piec przez 12-15 minut. Najlepiej na bieżąco kontrolować stan ciasteczek poprzez wbijanie drewnianej wykałaczki – to pokaże czy ciasto jest w środku wciąż mokre.
  7. Ciasteczka czekoladowe bez jajek na kefirze gotowe!

Wskazówki:

  • Z erytrolem trzeba uważać -> z moich obserwacji wynika, że po upieczeniu wypieki/ciasta mogą być słodsze, niż próbowaliśmy przed upieczeniem.
  • Jeśli masa jest zbyt zwarta można dodać więcej kefiru. Jeśli już zużyliśmy cały można w ostateczności poratować się odrobiną oleju roślinnego (np. rzepakowego).
  • Alternatywą dla kefiru może być płynny jogurt (nie typu greckiego).
  • Świetnym pomysłem jest dodanie jednej, dużej, czubatej łyżki dowolnego masła orzechowego – najlepiej typu crunchy (na etapie mieszania wszystkich składników). Zdecydowanie polecam tą opcję!

Ten przepis zawsze wychodzi i przez to bardzo regularnie do niego wracam. Jeśli będziecie go testować, dajcie znać, jak Wam wyszedł. Moje ciasteczka czekoladowe wyszły bardzo miękkie, mocno czekoladowe, a smak orzeszków piniowych podkreślił ich smak.

Ciastka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe bez jajek na kefirze
Ciasteczka czekoladowe bez jajek na kefirze

Więcej receptur znajdziesz w kategorii PRZEPISY.


 

Może Ci się spodobać...

Popularne artykuły