Ciastka czekoladowe
Przepisy

Ciasteczka czekoladowe bez jajek na kefirze

Czasami zdarza się, że mamy ogromną ochotę przekąsić coś “na szybko”, a pogoda nie zachęca do wychodzenia na dwór do sklepu po coś słodkiego… Na taką ewentualność przygotowałam dla Was bardzo pyszną, czekoladową alternatywę ciastek ze sklepu czyli… ciasteczka czekoladowe bez jajek, na kefirze.

Gwarantuję Wam, że nie będziecie żałować i jeśli raz spróbujecie tego przypisu – będziecie go regularnie stosować 😀 W składzie tych ciastek nie zobaczycie jajek, a zamiast mleka jest kefir. To sprawia, że nawet po paru dniach są dalej bardzo miękkie i mocno czekoladowe. W dodatku przygotowanie ciasta na ten smakołyk jest banalnie proste i nie zajmie Wam dużo czasu, jeśli jesteście zabiegani 😉 Możecie dodać do nich takie składniki jak rodzynki, orzechy lub po prostu posiekaną czekoladę, dowolną ulubioną. Tym razem uznałam, że zrobię trochę lżejszą wersję bez dodatku czekolady, natomiast wrzuciłam trochę orzeszków piniowych, które podkreślają mocno czekoladowy smak.


SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki kakao gorzkiego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej (jeśli nie macie jej w domu, możecie dać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia)
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (możecie wykorzystać płynny aromat waniliowy)
  • 3/4 szklanki kefiru naturalnego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • garść orzeszków piniowych
  • opcjonalnie tabliczka czekolady (dowolnej)

WYKONANIE:

  1. Mąkę przesiać przez sitko w celu napowietrzenia.
  2. Następnie do jednej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i wanilię. Dodawać po trochu roztopione masło i kefir i mieszać. Jeśli posiadacie mikser, możecie go wykorzystać, natomiast ponieważ ja takowego nie posiadam, ręcznie wszystko wymieszałam.
  3. Sprawdźcie, czy stan słodkości masy będzie Wam odpowiadać i jeśli uznacie, że wolicie słodsze to najlepszy moment, żeby jeszcze dodać odrobinę cukru. Alternatywą może być stewia lub erytrol, natomiast ja wyjątkowo użyłam brązowego cukru.
  4. Po wymieszaniu masy, powinna być ona w miarę gęsta. Najważniejsze, żeby nie była płynna.
  5. Wrzucić orzechy, opcjonalnie czekoladę i wymieszać jeszcze raz.
  6. Aby ciasteczka miały ładny kształt, najlepiej wykorzystać blachę do muffinek lub foremki silikonowe. Nakładałam do niej po czubatej łyżce masy czekoladowej. Jeśli natomiast takiej blachy do muffinek nie posiadacie, musicie liczyć się z tym, że ciasteczka mogą się trochę rozlać i mogą mieć nieregularny kształt.
  7. Piekarnik rozgrzać do temperatury około 180ºC i piec przez 12-15 minut. Najlepiej na bieżąco kontrolować stan ciasteczek poprzez wbijanie drewnianej wykałaczki – to pokaże czy ciasto jest w środku wciąż mokre.
  8. Ciasteczka czekoladowe bez jajek na kefirze gotowe!

 

Jeśli będziecie testować ten przepis, dajcie znać czy Wam wyszedł! Moje wyszły bardzo miękkie, mocno czekoladowe, a smak orzeszków piniowych podkreślił ich smak.

Ciastka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe bez jajek na kefirze
Ciasteczka czekoladowe bez jajek na kefirze

Więcej receptur znajdziesz w kategorii PRZEPISY.


 

Może Ci się spodobać...

Popularne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.