Ostatnio przygotowałam na Instagramie krótką ankietę, czy chcielibyście przepis na tzw. cinnamon rolls, czyli cynamonowe bułeczki. Ponad 80% z Was zdecydowała, że macie ochotę poznać przepis, a więc postanowiłam się nim podzielić.
Od pewnego czasu mam bardzo dużą ochotę na wszelkie wypieki drożdżowe. Przerabiałam takie rzeczy jak: drożdżowe racuchy (bez proszku do pieczenia i sody), pizzę oraz właśnie cinnamon rolls. Do tych ostatnich bardzo lubię wracać – pewnie dlatego, że jestem fanką cynamonu ? Bułeczki są naprawdę pyszne i według mnie są idealną przekąską, jeśli akurat potrzebujemy czegoś do kawy lub herbaty. Ostrzegam, że potrafią być uzależniające i znikają bardzo szybko… Robiłam je już z różnych przepisów i zawsze wychodzą. Czasem trzeba tylko uważać, żeby nie przesadzić z ilością mąki i podsypywaniem przy rozwałkowywaniu bo mogą się zrobić trochę twardsze.
Jeśli chodzi o recepturę tym razem inspirowałam się przepisem ze strony Home Cooking Adventure. Lubię tam zaglądać, ponieważ czasem trafiają się naprawdę interesujące rzeczy.
Cinnamon rolls, czyli cynamonowe bułeczki.
Składniki (na 12 sztuk):
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej + dodatkowa na podsypanie
- 20 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka (nie może być gorące!)
- 2 łyżki cukru + 1 łyżeczka cukru (dla drożdży)
- 2 jajka
- 4 łyżki roztopionego masła
- odrobina soli (ważne żeby nie było jej za dużo bo pozabijamy drożdze)
Nadzienie:
- 5-6 łyżek roztopionego masła (niegorącego)
- 3-4 łyżki cynamonu
- 0,5 szklanki brązowego cukru (możecie użyć ksylitolu lub erytrolu)
Wykonanie:
- Najpierw należy przygotować zaczyn drożdżowy. Do większej miseczki należy przełożyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru oraz zalać mlekiem. Następnie trzeba poczekać około 15-20 minut, aż wyrosną.
- W tym czasie należy przygotować ciasto. Dajemy mąkę, 2 łyżki cukru, jajkam sól, roztopione masło. Po odczekaniu, aż zaczyn wyrośnie możemy go dodać do masy i wyrobić. Najlepiej na początek wymieszać drewnianą łyżką, a później ręką. Ciasto będzie trochę klejące. Należy odczekać około 10 minut.
- Po tym czasie masę należy przełożyć na blat lub stolnicę (wcześniej posypaną mąką). Jeśli za bardzo się lepi należy dodać trochę mąki. Wałek obtoczyć w mące i rozwałkować. Ja zawsze staram się rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, ale nie zawsze to wychodzi. W każdym razie nawet jak będą to trochę inne kształty nie przejmujmy się ?
- Na rozwałkowane ciasto o grubości około 0,5-1 cm należy równomiernie rozsmarować masło po całej powierzchni, a następnie posypać cynamonem i cukrem. Ciasto ostrożnie zrolować, aby uzyskać kształt rolady. Następnie pokroić ją na kawałki około 2-3 cm. Otrzymane krążki ułożyć na blasze lub w formie do muffinek (ja tak zrobiłam). Należy je dać w ciepłe miejsce, aby ciasto mogło wyrosnąć. Ja czasem rozgrzewam piekarnik do temp. 50 stopni, czekam aż temperatura trochę opadnie i wkładam formy. Odczekać około 1 godzinę.
- Następnie piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 15-20 minut, aż zbrązowieją na wierzchu.
Jeśli poszukujesz innych przepisów zajrzyj TUTAJ.
Mam nadzieję, że przepis na cinnamon rolls Wam się przyda. Są naprawdę pyszne i proste do wykonania. Dajcie znać jak Wam wyszło 🙂