Czekoladowo-orzechowy budyń jaglany z kremem daktylowym i masłem orzechowym.
Przepisy

Czekoladowo-orzechowy budyń jaglany z kremem daktylowym i masłem orzechowym.

Czekoladowo-orzechowy budyń jaglany z kremem daktylowym i masłem orzechowym leci na tapetę i z pewnością zadowoli Wasze podniebienia! Dawno nie wrzucałam żadnego przepisu, a więc dzisiaj nadszedł dzień, w którym postanowiłam to zmienić 😀  To zdrowa alternatywa dla słodyczy i może być również wegański, w przypadku gdy wykorzystacie mleko roślinne (w tym przepisie migdałowe będzie się świetnie komponować). Oczywiście kombinacji z wykorzystaniem budyniu jaglanego jest naprawdę ogrom. W dodatku przepis jest tak prosty, że z pewnością sobie poradzicie w jego przygotowaniu 😉

W przepisie nie wykorzystywałam białego cukru. Wystarczającą słodycz dają nam miód, który jest nie tylko pyszny, ale jest także skarbnicą właściwości leczniczych. Daktyle z kolei zawierają sporo błonnika i cukrów prostych. W orzechach kryją się nienasycone kwasy tłuszczowe, których niestety w naszej diecie nie ma zbyt dużo, a powinniśmy je regularnie dostarczać. Tak więc ten przepis zaspokoi przynajmniej częściowo nasze zapotrzebowanie na tego typu składniki 🙂 No i jeśli jesteśmy na diecie bezglutenowej ten przepis również możemy wykorzystać, ponieważ kasza jaglana nie zawiera glutenu.


SKŁADNIKI:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka (może być również roślinne – wersja wegańska)
  • 0,5 szklanki wody (do ugotowania kaszy)
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki masła orzechowego (u mnie z orzeszków ziemnych)
  • garść daktyli suszonych
  • garść orzechów (u mnie laskowe)
  • żyto ekspandowane (opcjonalnie – w wersji bezglutenowej wykluczyć)

WYKONANIE:

  1. Kaszę jaglaną najpierw należy dokładnie wypłukać (usuwamy w ten sposób charakterystyczną dla niej goryczkę). Ja zazwyczaj płuczę ją w zimnej wodzie (dopóki woda będzie przejrzysta), a następnie chwilę jeszcze płuczę we wrzątku.
  2. Następnie kaszę ugotować w mleku i wodzie. Gotujemy ją do momentu kiedy wchłonie wszystko i musimy uważać, żeby się nie przypaliła. Kilka razy mi się to niestety zdarzyło przez nieuwagę, więc warto być czujnym… 😀 Kiedy już będzie ugotowana i trochę przestygnie należy dodać miód (wtedy nie straci swoich drogocennych wartości) oraz łyżkę kakao. Zmielić całość w blenderze.
  3. Daktyle należy moczyć w gorącej wodzie (można zalać wrzątkiem) około 10 minut, aby zmiękły. Następnie odcedzić
  4. Orzechy, masło orzechowe oraz namoczone daktyle zmielić w blenderze. Jeśli okaże się, że całość jest zbyt zbita, można dodać odrobinę mleka, tylko trzeba uważać, żeby z nim nie przesadzić! Konsystencja powinna przypominać krem.
  5. Przekładać wszystko warstwami (łyżka budyniu, łyżka kremu daktylowego na zmianę)  i posypać na koniec żytem ekspandowanym. Gotowe!

Mam nadzieję, że przepis Wam się podoba i wykorzystacie go w przyszłości. Jest bardzo smaczny, słodki i sycący 🙂 Ugotowanie budyniu naprawdę nie zajmuje dużo czasu i może być ciekawą przekąską.

Czekoladowo-orzechowy budyń jaglany z kremem daktylowym i masłem orzechowym.

Czekoladowo-orzechowy budyń jaglany z kremem daktylowym i masłem orzechowym.
Czekoladowo-orzechowy budyń jaglany z kremem daktylowym i masłem orzechowym.

Więcej receptur znajdziesz w kategorii PRZEPISY.


 

Może Ci się spodobać...

Popularne artykuły