Krem czekoladowy z awokado
Przepisy

Krem czekoladowy z awokado. Banalnie prosty!

Jeśli szukacie czegoś zdrowego do przekąszenia, a przy tym nie chcecie tracić czasu to trafiliście idealnie! Ten przepis jest banalny w przygotowaniu i potrzebujecie mniej niż 10 minut, żeby go zrobić. Dzisiaj na tapetę leci krem czekoladowy z awokado! Wegański i bezglutenowy.

Od dłuższego czasu testuję różne przepisy, w których unikam stosowania tradycyjnego białego cukru. W sklepach ciężko doszukać się produktów, w których go nie ma. Ze względu na to, że uwielbiam słodycze postanowiłam sama wyczarować zdrowszą alternatywę. Tym razem wykorzystałam awokado, które co prawda jest dosyć kaloryczne, natomiast zawiera sporo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą pełnić ważną rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto daje uczucie sytości, przez co nie będziemy chcieli sięgnąć za chwilę po kolejne przekąski. Ten owoc ma jeszcze wiele innych zalet, ale musiałabym stworzyć osobny post, żeby się o tym rozpisywać 😉 Kakao z kolei zawiera sporo magnezu i przeciwutleniaczy. Łagodzi stres i poprawia nastrój. Do stworzenia deseru wykorzystałam również mleko kokosowe. U mnie było z małego kartonika Real Thai. Wybrałam je, ponieważ jako jedne z nielicznych zawierało tylko dwa składniki: ekstrakt kokosowy 85%, wodę. Kupując mleko kokosowe należy bardzo uważać, ponieważ większość dostępnych na rynku zawiera stabilizatory, gumę guar, emulgatory i inne cuda.

 

Krem czekoladowy z awokado.


Składniki (dla dwóch osób):
  • 1 awokado
  • 2-3 łyżki gorzkiego kakao (u mnie Cacao DecoMorreno)
  • 2-3 łyżki mleczka kokosowego (u mnie z kartonika Real Thai)
  • miód do smaku
  • owoce (u mnie maliny i figi)
Wykonanie:
  1. Awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ.
  2. Następnie zblendować je z kakao, mlekiem kokosowym i miodem. Co do tego ostatniego, testujcie na bieżąco jaki stopień słodkości Wam odpowiada, żeby nie przesadzić.
  3. Wyłożyć do naczyń.
  4. Przyozdobić owocami.
  5. Gotowe!

Jeśli natomiast spodziewacie się gości, możecie przygotować szybkie ciasteczka owsiane, albo cinnamon rolls.

A nie mówiłam, że banalnie proste? Krem czekoladowy z awokado może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych deserów. Warto spróbować. Wiadomo, w smaku nie przypomina idealnie tradycyjnego kremu czekoladowego, ale jest on bardzo ciekawy. Osobiście bardzo go lubię, a najlepiej moim zdaniem smakuje z malinami. Spróbujcie i dajcie znać co myślicie 😉

Krem czekoladowy z awokado

Krem czekoladowy z awokado

Krem czekoladowy z awokado


 

Może Ci się spodobać...

Popularne artykuły

2 Comments

  1. Krzysztof says:

    Elaino. Podjąłem się przygotowania promowanego przez Ciebie kremu czekoladowego z awokado, gdyż mą uwagę przykuło, że jest banalnie prosty. Niestety podczas procesu tworzenia owej przekąski natrafiłem na niemożliwe do pokonania przeszkody. Otóż rekomendowane przez Ciebie proporcje sprawiają, że słodkość kremu jest za duża dla mojego wysublimowanego podniebienia. 6/10, duże pole do poprawy.

    1. Ewelina says:

      Drogi Krzysztofie! Specjalnie nie napisałam dokładnie ile ma być tego miodu, ponieważ każdy ma swój indywidualny, wysublimowany smak i gust podobnie jak Ty 😛 Trzeba próbować na bieżąco i dosładzać. Ewentualnie czytać dokładnie co jest napisane, zacytuję: “Co do tego ostatniego, testujcie na bieżąco jaki stopień słodkości Wam odpowiada, żeby nie przesadzić”. Spróbuj jeszcze raz 😛 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.