Kuleczki czekoladowe z masłem orzechowym i miodem.
Przepisy

Kuleczki czekoladowe z masłem orzechowym i miodem.

Czasami mamy ochotę na coś domowego, sprawdzonego i szybkiego. Jeśli dodatkowo szukamy czegoś słodkiego to mamy wiele alternatyw i mogą to być np. różne ciasta, ciasteczka, cukierki, a także owoce (jeśli ktoś w zupełności zrezygnował z cukru). Niestety kiedy na dworze nie jest zbyt przyjaźnie, mamy gorszy dzień, albo coś zupełnie nas przytłoczyło, większość z nas ma jednak ochotę zjeść coś co szybko poprawi im humor… A więc przychodzę z pomocą 😀

Dla łasuchów takich jak ja najszybszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po mleczną czekoladę, koniecznie z nadzieniem, która dodatkowo poprawi nam humor, ale niestety taka dieta szybko przynosi efekty w postaci coraz ciaśniejszych spodni. I niestety nie kurczą się one przez pranie w wysokiej temperaturze… 🙁 Raz na jakiś czas możemy sobie natomiast pozwolić na trochę zdrowszą alternatywę i tym razem do akcji wkraczają kuleczki czekoladowe z masłem orzechowym i miodem.


SKŁADNIKI:

  • czekolada gorzka (o zawartości kakao 85-99%, u mnie 85%)
  • 3-4 łyżki masła orzechowego (dowolnego, u mnie z orzeszków ziemnych)
  • 3-5 łyżeczek miodu (ilość w zależności od stopnia słodkości jaki chcemy uzyskać, u mnie 3 łyżeczki)
  • odrobina masła lub oleju kokosowego (po dodaniu czekolada lepiej się rozpuszcza)
  • wiórki kokosowe
  • odrobina wody

WYKONANIE:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, najlepiej w metalowej miseczce. Podczas rozpuszczania czekolady warto ją regularnie mieszać i dodać odrobinę masła bądź oleju kokosowego.
  2. Jeśli czekolada wciąż jest bardzo tęga można dodać trochę wody. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić  jej ilością (będzie ciężko ją odparować).
  3. Do rozpuszczonej czekolady dodać masło orzechowe.
  4. Zdjąć z kąpieli wodnej miskę z rozpuszczoną czekoladą i masłem orzechowym. Dodać miód i dokładnie wymieszać całość.
  5. Poczekać chwilę, aż masa trochę ostygnie i włożyć ją na około 5-10 min do zamrażarki. Po tym czasie ulepić małe kuleczki z masy i obtoczyć je w wiórkach kokosowych.
  6. Włożyć do lodówki, bądź jeśli chcemy przyspieszyć proces zastygania masy – włożyć ponownie do zamrażarki.
  7. Gotowe!
Kuleczki czekoladowe z masłem orzechowym i miodem.
Kuleczki czekoladowe z masłem orzechowym i miodem.

Ten przepis jest o tyle fantastyczny, że na upartego wystarczyłyby trzy składniki (czekolada, masło orzechowe, miód). Jest szybki, prosty, niezawodny.  W ten oto sposób uzyskaliśmy “czekoladowe kulki mocy” i polecam Wam je jako alternatywę dla słodkich przekąsek ze sklepu.


Więcej receptur znajdziesz w kategorii PRZEPISY.


 

Może Ci się spodobać...

Popularne artykuły

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o