Pączki serowe pełnoziarniste na drożdżach (bez jajek).
Przepisy

Pączki serowe pełnoziarniste na drożdżach (bez jajek).

Od pewnego czasu eksperymentuję z różnymi przepisami. Ostatnio pisałam Wam, że mam szczególną ochotę na wypieki drożdżowe… oczywiście tak było i tym razem. Dzisiaj na tapetę lecą pączki serowe na drożdżach bez jajek!

Idealna przekąska, gdy akurat spodziewamy się gości (oczywiście trzeba wcześniej zacząć przygotowania). Bardzo podzielne i uzależniające. Przepis jest oparty na drożdżach, natomiast nie ma w nim jajek. Trzeba się liczyć z tym, że pączki serowe są niestety dosyć kaloryczną przekąską, ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Jeśli chodzi o słodkość, w moim przepisie wykorzystałam cukier, ale jestem pewna, że z innym słodzikiem jak ksylitol czy erytrol wyjdą równie dobrze. Wykorzystałam również mąkę pełnoziarnistą, aby przemycić odrobinę błonnika. Moje pączki nie miały posypki z cukru pudru, żeby zmniejszyć kaloryczność (chociaż trochę :D), natomiast jeśli ktoś lubi bardzo słodkie pączki, cukier puder będzie dobrym pomysłem.

 

Pączki serowe pełnoziarniste na drożdżach (bez jajek).


Składniki (na około 40 sztuk):
  • 2-3 szklanki mąki pełnoziarnistej + na podsypanie
  • 250 g twarogu
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka (nie może być gorące!)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 20 dag masła (do roztopienia)
  • 2 łyżki cukru (w zależności od preferencji/może być inny słodzik) + 1 łyżka (dla drożdży)
  • pół torebki cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • cukier puder (opcjonalnie)
  • olej do głębokiego smażenia (ja wykorzystałam rzepakowy)

Będzie także potrzebny kieliszek do wódki lub mały słoiczek do wykrawania ciasta.

Wykonanie:
  1. Zaczyn drożdżowy. Do ciepłego mleka dodać drożdże oraz 1 łyżkę cukru. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
  2. Do dużej miski przełożyć ser twarogowy i rozdrobnić dobrze widelcem. Dodać roztopione masło, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, cukier oraz mąkę. Jeśli ciasto będzie się bardzo lepić należy dodać mąki. Ciasto powinno odchodzić od rąk.
  3. Stolnicę posypać mąką (nie za dużo bo pączki mogą się zacząć bardzo przypalać) i rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm. Następnie wykrawać kółka kieliszkiem. Należy je porozkładać na stolnicy i przykryć ciepłą ściereczką lub odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Poczekać około 20-30 minut.
  4. Smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu(!) z obu stron. W trakcie smażenia trochę wyrosną i zrobią się brązowawe. Nie wynika to z ich przypalenia, ale z wykorzystania pełnoziarnistej mąki.
  5. Pączki serowe można odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Opcjonalnie posypać cukrem pudrem.

 

Jeśli poszukujecie jeszcze jakiś drożdżowych przepisów polecam Wam przepis na cinnamon rolls. A inne receptury znajdziecie w kategorii Przepisy. Mam nadzieję, że pączki serowe będą Wam smakować! 🙂

Pączki serowe pełnoziarniste na drożdżach (bez jajek).

Pączki serowe pełnoziarniste na drożdżach (bez jajek).


 

Może Ci się spodobać...

Popularne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.