Od pewnego czasu eksperymentuję z różnymi przepisami. Ostatnio pisałam Wam, że mam szczególną ochotę na wypieki drożdżowe… oczywiście tak było i tym razem. Dzisiaj na tapetę lecą pączki serowe na drożdżach bez jajek!
Idealna przekąska, gdy akurat spodziewamy się gości (oczywiście trzeba wcześniej zacząć przygotowania). Bardzo podzielne i uzależniające. Przepis jest oparty na drożdżach, natomiast nie ma w nim jajek. Trzeba się liczyć z tym, że pączki serowe są niestety dosyć kaloryczną przekąską, ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Jeśli chodzi o słodkość, w moim przepisie wykorzystałam cukier, ale jestem pewna, że z innym słodzikiem jak ksylitol czy erytrol wyjdą równie dobrze. Wykorzystałam również mąkę pełnoziarnistą, aby przemycić odrobinę błonnika. Moje pączki nie miały posypki z cukru pudru, żeby zmniejszyć kaloryczność (chociaż trochę :D), natomiast jeśli ktoś lubi bardzo słodkie pączki, cukier puder będzie dobrym pomysłem.
Pączki serowe pełnoziarniste na drożdżach (bez jajek).
Składniki (na około 40 sztuk):
- 2-3 szklanki mąki pełnoziarnistej + na podsypanie
- 250 g twarogu
- 0,5 szklanki ciepłego mleka (nie może być gorące!)
- 15 g świeżych drożdży
- 20 dag masła (do roztopienia)
- 2 łyżki cukru (w zależności od preferencji/może być inny słodzik) + 1 łyżka (dla drożdży)
- pół torebki cukru waniliowego (opcjonalnie)
- cukier puder (opcjonalnie)
- olej do głębokiego smażenia (ja wykorzystałam rzepakowy)
Będzie także potrzebny kieliszek do wódki lub mały słoiczek do wykrawania ciasta.
Wykonanie:
- Zaczyn drożdżowy. Do ciepłego mleka dodać drożdże oraz 1 łyżkę cukru. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
- Do dużej miski przełożyć ser twarogowy i rozdrobnić dobrze widelcem. Dodać roztopione masło, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, cukier oraz mąkę. Jeśli ciasto będzie się bardzo lepić należy dodać mąki. Ciasto powinno odchodzić od rąk.
- Stolnicę posypać mąką (nie za dużo bo pączki mogą się zacząć bardzo przypalać) i rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm. Następnie wykrawać kółka kieliszkiem. Należy je porozkładać na stolnicy i przykryć ciepłą ściereczką lub odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Poczekać około 20-30 minut.
- Smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu(!) z obu stron. W trakcie smażenia trochę wyrosną i zrobią się brązowawe. Nie wynika to z ich przypalenia, ale z wykorzystania pełnoziarnistej mąki.
- Pączki serowe można odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
Jeśli poszukujecie jeszcze jakiś drożdżowych przepisów polecam Wam przepis na cinnamon rolls. A inne receptury znajdziecie w kategorii Przepisy. Mam nadzieję, że pączki serowe będą Wam smakować! 🙂