Pomidorówka zdecydowanie kojarzy się z czasami dzieciństwa. W przeszłości bardzo ją lubiłam i również dzisiaj, jako dorosła osoba często ją robię, ale nie w tym tradycyjnym wydaniu. Moja to zupa krem z pomidorów, z odrobiną śmietany i startym serem. Jest prosta w wykonaniu i smaczna. I oczywiście bardzo sycąca!
Zupy, które zazwyczaj gotuję są bez mięsa. Generalnie nie jestem zwolenniczką, żeby jeść codziennie mięso – zresztą ostatnio coraz mniej mi też smakuje. Myślę, że ogólnie w diecie Polaków jest za mało warzyw, owoców i strączków, a zbyt wiele wszelkiego rodzaju zapychaczy. Wcale nie jestem idealna i też zdarza mi się zjeść pizzę, fast-food czy czekoladę, ale niestety efekt jest taki, że czuję się gorzej. Ospała i ociężała. Zupy są dla mnie trochę takim wybawieniem. Lubię ich smak, a w szczególności zupy krem są najlepszym dowodem, że można się nimi zapchać i nie czuje się głodu 😀
W przepisie użyłam pomidorów z puszki oraz koncentratu pomidorowego domowej roboty. Śmietana, która zastosowałam jest opcjonalna. Może być, a nie musi jeśli ktoś bardzo martwi się o kalorie. Jednak ja bardzo lubię ją jako taki dodatek i raz na jakiś czas nie powinna mi zaszkodzić. Jak wiadomo, tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc i w tym przypadku doznania smakowe są lepsze 😉 Jeśli chodzi o ser, użyłam ser o nazwie Bursztyn. W każdym razie musi to być jeden z twardszych. Tak więc nie przedłużając, podaję Wam przepis!
Zupa krem z pomidorów z serem.
Składniki (na około 1,5-2l wody):
- 1 duża marchewka lub 2 mniejsze
- 1 pietruszka
- 1/4 dużego selera
- 2-3 puszki pomidorów (obojętnie czy całych czy krojonych)
- 2 ząbki czosnku
- śmietana 12% lub 18%
- starty, twardy ser (np. parmezan/Bursztyn/Dziurgas)
- liście laurowe, ziele angielskie
Wykonanie:
- Marchewkę, pietruszkę, seler obrać. Następnie zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Wrzucić do wody i dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Ja zazwyczaj daję dwa liście i około czterech kuleczek ziela. Gotować na małym ogniu około 2 godziny, aby zmiękły.
- Pod koniec gotowania wrzucić ząbki czosnku.
- Zdjąć z palnika garnek, a następnie wlać zawartość puszek. Zupę będziemy blendować, a więc musi ona chwilkę ostygnąć, aby nie stępić ostrzy blendera.
- Całość zblendować.
- Nalać zupę do miseczek i dodać do każdej z nich po łyżce śmietany oraz wrzucić starty ser.
- I gotowe!
Jeśli chcesz sprawdzić inne przepisy, kliknij TUTAJ.
Jak widać przepis jest bardzo prosty i nie trzeba wielkiej filozofii, żeby go wykonać. Banalny, tani i sycący. Wiadomo, najlepiej smakuje z pomidorów z domowego ogródka, ale skoro ich jeszcze nie ma to trzeba sobie radzić. Mam nadzieję, że zupa krem z pomidorów z serem na samych warzywach będzie Wam smakować.
Do następnego! 🙂